Dashain

 

Datum: september - oktober

Land / gebied: Nepal

Religie: Hindoeïsme

 

Dashain (ook: Durga Puja, Mwohni of Bijaya Dasami) is een van de belangrijkste religieuze festivals in Nepal en symboliseert de overwinning van goed over kwaad.

Sommige dagen zijn officiële vrije dagen in Nepal, Bhutan, Myanmar en delen van Noord-India. Dashain wordt gekenmerkt door religieuze gebruiken, gebeden en dierenoffers. Ook wordt er door kinderen en volwassenen veel gevliegerd.

Vooral de eerste en de 7e t/m de 10e dag zijn belangrijk. Dashain begint met de nieuwe maan van de hindoemaand Asvina (donkere helft) en duurt 15 dagen. Het eindigt met volle maan. Het vindt plaats in tempels door het hele land en wordt vaak bijgewoond door toeristen.

Het festival symboliseert de overwinning van goed over kwaad. Voor de aanhangers van het shaktisme (een hindoeïstische denominatie waarin Shakti, de Heilige Moeder, in al haar vormen wordt vereerd) staat het voor de overwinning van de godin Durga op de demon Mahishasura. Voor andere hindoes wordt de overwinning van Rama op Ravana gevierd. Zie ook Navratri.

Veel Nepalese hindoes geloven in de kracht van dierenoffers. Om de goden gunstig te stemmen, worden tijdens Dashain veel stieren, geiten en varkens geslacht.

Voor boeddhisten in Nepal staat het 'Dashain Festival' symbool voor de aanname van het boeddhisme door de Indiase koning Asoka.

De zevende t/m de twaalfde dag van Dashain zijn officiële vrije dagen in Nepal (en delen van Noord-India):

- Dag 7: Phulpati / Fulpaati

- Dag 8: Maha Ashtami

- Dag 9: Maha Navami

- Dag 10: Vijaya Dashami

- Dag 11: Pampakusha Ekadashi

- Dag 12: Dwadashi

Een feestdag in Bhutan, India, Nepal.

 

(bron: beleven.org)

© 2018 - 2024 nepalhandwerk.nl - handenarbeid producten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel